bloemen van elswout

Paddenstoelen van Elswout

Hier zijn de eerste paddenstoelen van Elswout. Al in mei verschijnen de eerste paddestoelen op de oude omgewaaide boomstronken (oorzwam en oesterzwam) die her en der verspreid liggen door het landgoed. Net als met de bloemen zullen ook hier weer zeer bijzondere paddenstoelen worden gevonden, gedetermineerd en gefotografeerd. De paddenstoelenwandelingen zijn gemaakt van Juli - November. Ondergetekende heeft zijn best gedaan de paddenstoelen zo goed mogelijk te benoemen. Maar dat is geen sinecure. Verbeteringen graag doorgeven per e-mail of met het contact formulier.

De Nieuwste Waarneningen
De Paddenstoelen Pagina wordt opnieuw opgezet aangezien het aantal gevonden paddenstoelen in Elswout nu zo groot is geworden dat het handiger is de Paddenstoelen te presenteren in Hoofdgroepen, Soorten en Ondersoorten om aanschouwelijk te maken hoe groot de soortenrijkdom is in Elswout. Ook zal meer informatie worden geven over de soort en andere bijzondere wetenswaardigheden zoals giftigheid en voorkomen. Ook is het leuk om te weten of een zwam Saprofiet is, Necrofiet of Parasitair. Het is goed om te weten dat er bij buis- en plaatjeszwammen er 36 hoofdgroepen zijn waarvan sommige groepen in Nederland al 200 soorten kennen met al hun ondersoorten. Juiste determinatie kan eigenlijk alleen maar met sporenonderzoek. De boomzwammen en schimmels bezitten maar 2 soorten sporen waarbij men dus weer meer moet afgaan op de uiterlijke kenmerken. Ook hier zal ik meer over vertellen bij de verschillende fotoos.

Vergeet niet dat veel paddenstoelen bij consumeren ziek maken dus plukken is sowieso niet verstandig. Ook ontneemt u een volgende liefhebber de mogelijkheid te genieten van de Paddenstoel of Zwam. Ik vind dat dit ook geld voor z.g.n. "kenners" en plukkers met een commercieel doel. Het was dieptriest hoeveel er vernield was na de laatste paddenstoelendag in Elswout. 5 Hoofdgroepen vertegenwoordigen Paddenstoelen die echt (soms dodelijk) giftig zijn zoals de Groene Knolamenieten (familie van de Vliegenzwam), sommige soorten van de groep Gordijnzwammen, de Giftige Weidezwam, het Mosklokje en sommige Kluifzwammen. Sommige paddenstoelen verspreiden zelfs een vieze lucht en zijn sowieso niet eetbaar. Denk aan de Stinkende Parasolzwam of de Braakrusula.Dus altijd voorzichtig zijn!!

De Stijve Koraalzwam trof ik net buiten Elswout. Ook binnen de Buitenplaats zijn ze nu te vinden als ondersoort van een veel grotere familie Koraalzwammen. De Stijve Koraalzwam is eetbaar maar de smakelijkheid verschilt per soort. Dus niet giftig. De Beukenkoraalzwam is daarentegen wel eetbaar en smakelijk om te eten.

De Beukenkoraalzwam of Gewonekoraalzwam ziet men veel vaker. Altijd aan de voet van een Beuk leeft deze zwam in symbiose met zijn gastheer. 3 Jaar geleden werden ze veelvuldig waar genomen, dit jaar is het wat magertjes. Ook deze zwam is eetbaar en zelfs lekker.

Ook de Kammetjeskoraalzwam wordt regelematig gespot maar wijkt qua vormgeving en ondergrond af van de andere Koraalzwammen. Met name de kroontjes of kammetjes zien er echt uit als kleine kroontjes (of kammetjes)