De mooiste plek in Elswout is wel de grote vijver op een warme zomeravond. Aan de grote hoeveelheid schrijvertjes en juffertjes is goed te zien dat de waterkwaliteit top is. Daarnaast is de vijver ook nog eens gevuld met zeer grote spiegelkarpers en graskarpers. Deze laatste hebben een spitse kop en hebben wel iets weg van een kleine haai. De spiegelkarper kleurt soms ook oranje. Tenslotte allemaal lid van de familie der goudvissen (of is het omgekeerd?).
Ook de Moerasandoorn staat nu overal te bloeien in de Kennemerduinen. Dit geldt ook voor de Bosandoorn maar deze tref je aan in velden, bossen en struikgewas. Het mooie van beide soorten zijn de bladeren, 2 aan 2 geplaatst aan de steel maar om en om. De Moerasandoorn is duidelijk lid van de lipbloemigen familie.
De Zomerfijnstraal is een éénjarige plant en behoort tot de composieten familie. Zomerfijnstraal bloeit in juli en augustus met 1 tot 1,5 cm grote bloemhoofdjes. De bloeiwijze is een tuil met hoofdjes. De lintbloemen en straalbloemen zijn 1 mm breed, tot 10 mm lang en meestal wit, maar vaak ook iets blauw aangelopen.
De Chinese Bruidsluier is een algemene struik en niet inheems zoals de naam al zegt. Maar de struik produceert prachtige witte bloemslierten. Het is een snelgroeiende, tot 15 m hoge slingerplant afkomstig uit het westen van China. In West-Europa wordt de plant veel aangeplant als begroeiing van pergola's, muren en afscheidingen. Van hieruit verwildert de plant ook.
De Pijpbloem (Aristolochia Clematitis) is een kruidachtige, overblijvende plant die behoort tot de pijpbloemfamilie (Aristolochiaceae). De plant heeft een licht fruitige geur. De plant kwam oorspronkelijk alleen voor in het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich vandaar verder over Midden- en West-Europa verspreid.
In de tweede helft van de lente zien we in onze graslanden, bermen en dijkhellingen de paarsrode bloemhoofdjes van Knoopkruid of Centaurea Jacea. Hun bloei gaat soms wel door tot in de herfst. Een gemakkelijk herkenbare eigenschap van Knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes die onder om het bloemhoofdje zitten.
Op hellingen van dijken vind je soms een vlinderbloemige soort die zijn naam eer aandoet: Bont kroonkruid, Securigéra vária. De opvallend bontgekleurde schermachtige bloemhoofdjes met witte tot roze, rood en paars gekleurde vlinderbloemen vallen op in de zomermaanden en maken de bloemrijke ruigten op dijken, bermen, verruigend grasland en ook de duinen nog bonter.
In veel van onze waterplantengemeenschappen als oeverpioniersoort kunnen we in sloten en waterkanten de grote pluimvormige bloeiwijzen vinden van de Grote Waterweegbree (Alisma Plantago-Aaquatica). Ook de grote omhooggerichte bladeren vallen op. De bloemen hebben witte tot lichtroze kroonbladen. De bloemen openen zich pas na de middag.
Ook de Gele Plomp is een veel voorkomende waterplant. Elswout staat er vol mee maar je vindt ze ook in de Cruquius, samen met Gele Lis en Waterlelie wel de meest voorkomende waterplanten.
Bossen en duinen kleuren geel door het Boerenwormkruid en het Jacobskruiskruid. Beide zijn zeer algemeen voor de tijd van het jaar. Maar ondanks deze algemeenheid blijven de bloemen prachtig om te zien.
De Smalle Wikke is een bodemkruiper en een stuk kleiner dan de Gewone Wikke. Zijn kleur is van roze tot paars terwijl de Gewone Wikke of Heggewikke bijna altijd diep paars is. Meerder exemplaren in het zand ontdekt.
Deze Spitse Vlekplaat is gefotografeerd in de Kennemerduinen en groeide op een flinke hoop van de Hooglanders. En wel 2 stuks. Als je op de foto klikt zie je nog een exemplaar. De paddenstoel op de foto wordt al zwart. Zeer bijzonder.
De Gewone Hoornbloem en de Akkerhoornbloem zijn niet te verwisselen. De Akkerhoornbloem bloeit eerder en is een stuk groter. De Gewone Hoornbloem heeft ook ingesneden bloembladeren en onderscheidt zich van bijvoorbeeld vogelmuur juist door deze bloembalderen. Bij Vogelmuur loopt de insnede helemaal door..
Langs de Zeeweg in het laatste stuk trof ik meerdere Barstende Leemhoedjes. Dit was een fraai exemplaar. De hoed vertoont meerdere barsten, vandaar de naam.
De Veldsalie (ofwel Salvia Pratensis) zie je op dit moment overal in de bermen maar vooral in de Waarde[polder waar deze foto is genomen. Het is een prachtig plantje om te zien. Het zijn echte lipbloemen, die graag door insecten bezocht worden. De goed herkenbare planten hebben vierkantige stengels en kruisgewijs geplaatste bladeren en de bloemen staan in een aarvormige tros in schijnkransen.
De Akkerhoornbloem is nu in heel Kennemerland vrij algemeen. Je vindt ze in de bermen en op de velden als grote prachtig witte bloemen met een deels ingesneden blad. Dit in tegenstelling tot vogelmuur met een gelijkende bloem waarbij de insnede helemaal doorloopt. Dus 8 blaadjes heeft. Valt direkt op naast de bloemen van de Vogelmelk en de Geknikte Vogelmelk. Ook spierwit.
In Koningshof trof ik dit drukdoende Winterkoninkje met zijn bekje vol pluizig plantgoed. Hij heeft daar lang gezeten en durfde uiteindelijk naar zijn nestje te gaan om het spul te verwerken. Voor mij dus iedere dag een wandeling om te kijken hoever het nestje is gevorderd en de jongen te zien uitkomen.
In Koningshof tref je het Breedsporig Bosviooltje inmiddels in grote getale. Niet te verwarren met het Purperviooltje of het gewone Bosviooltje. Op dit moment zie je er veel in Koningshof maar ook in de andere parken in en rond Haarlem.
De Wolfsmelk of Heksenwolfsmelk die je kan vinden in het park is eigenlijk ook een tuinplantje die het erg goed doet en nu ook in de velden en bossen van Kennemerland is te vinden. Sommige velden kleuren helemaal geel. De volwassen plant kan wel 90 cm groot worden en kan tegen -20 graden vorst. Er is ook een Zeewolfsmelk en een Zandwolfsmelk. Zie de Zeeweg voor deze soorten.
De Gevlekte Dovenetel zie je nu veel. Dit is een vrij roze uitvoering. Voor iedereen die denkt dat er vooral Witte Dovenetels zijn, de Gevlekte Dovenetel is nu samen te vinden met de Ingesneden Dovenetel, de Gestreepte Dovenetel, de Paarse Dovenetel (streep op het blad) en de Witte Dovenetel. Vooral het Brouwerskolkpark staat vol met deze soorten. Tussen alle Hondsdraf.
Deze reebok zag mij maar nam niet de moeite om te vluchten. Hij liet zich benaderen en deze foto met de perfecte pose was het resultaat. Deze foto is wel van Leyduin en is in de avond genomen. Ben je op zoek naar reeën dan is succes verzekerd. Helaas nog geen vosjes gezien maar wel veel hazen en ooievaars.
De Kievitsbloem is vrij algemeen in Nederland maar de hoeveelheden die je kan vinden in Elswout in April zijn uniek. Ook het feit dat er witte en paarse exemplaren worden gevonden is bijzonder. Als je direct rechtsaf slaat bij de ingang vind je er een aantal langs de waterkant maar ook aan de rand van het grote veld.
Een heel bijzondere ontdekking vandaag was meerdere paartjes van de Krakeend. De foto toont het mannetje. Krakeenden zijn nauw verwant aan de wilde eend en sterk toegenomen in Nederland. Hij broedt veel later in het voorjaar dan de wilde eend. Ik weet niet of ze in Elswout broeden. De eendjes zeggen ook echt "krak".
Het bloemetje van het Haarlems Klokkenspel (zeer zeldzaam) is zeer klein (1 cm) maar uitvergroot van een verbazende schoonheid. Dit plantje wordt soms gevonden in tuinen maar ook als kweekplantje bijna niet te vinden, vertelde de eigenaar van het prachtige beeldhouwers atelier in Elswout. Ook van dit plantje is de bloeitijd slechts 2 weken.
Dit is de Hondsdraf. Het verschil met de Ingesneden Dovenetel zit hem in de bladvorm en de kleur. Ook de bloem is iets anders. Wel zijn beide lipbloemigen.
Het Armbloemig Look lijkt een onooglijk bloemetje maar sterk vergroot zie je pas de schoonheid. Langs de paden zie je ze nu staan in grote aantallen. Ook bij de ingang van Koningshof staan ze nu te bloeien. De bloeitijd is maar 2 weken dus wees snel.
Een flink veld met de Gestreepte Dovenetel. Nergens in Kennemerland om deze tijd zie je dit plantje in zulke grote hoeveelheden. Tezamen met hondsdraf die iets blauwer is van kleur (zie de bloemen pagina). De bloeitijd is 2 tot 4 weken. Niet te verwarren met de Paarse Dovenetel of de Gevlekte en Ingesneden Dovenetel.
Deze ree is op een flinke afstand gefotografeerd. Het was de eerste dit jaar. Vanwege de drukte, veel Corona wandelaars, houden ze zich zeer afzijdig. Deze avond was het uitzonderlijk rustig (en geen loslopende honden) en deze ree liet zich rustig benaderen. Omdat het al donker werd toch wat ruis in de foto.